Изследователи на остров Хиос проучват нови начини за производство на мастика -

...
Изследователи на остров Хиос проучват нови начини за производство на мастика -
Коментари Харесай

Лоша новина за любителите на мастика

Изследователи на остров Хиос проучват нови способи за произвеждане на мастика - смола, получена от мастиковото дърво (Pistacia lentiscus), което е типично за средиземноморския район.

Изследователският план е иницииран, с цел да резервира развъждането на скъпата смола, която е застрашена от изменението на климата, написа businessnovinite.bg

Какво е гръцка мастика?

" Мастиксът “ или " мастиха “, както е по-известен на гръцки, е артикул, който се създава най-много на остров Хиос. Поради цената си, той постоянно е именуван " Сълзите на Хиос “ или " Бялото злато на Гърция “.

От древността тази лепкава смола, която се просмуква от кората на мастиковите дървета, се събира освен поради усета, само че и поради лечебната си стойност.

Въпреки че мастиковото дърво, наричано още " лентиск “, е локално за доста региони в Средиземно море, кората му " капе “ мастика единствено на остров Хиос, което го прави в действителност неповторим и съвсем вълшебен артикул.

Мастихата се употребява като ароматизатор в доста сладкиши и питиета. " Сълзите “ от мастика или дребни късчета корав дървесен сок също могат да се дъвчат като дъвка – процедура, датираща от хиляди години. Твърди се, че неговите лечебни свойства включват предварителна защита и лекуване на стомашни болки и стомашни разстройства и подмладяване на кожата.

Изследователският план

" Ние търсим нови области за развиване на развъждането на мастика отвън тези в полетата на южните райони на Хиос “, изясни изпълнителният шеф на Mediterra Янис Мандалас.

" И в това време се опитваме да проучим издръжливостта на мастиковото дърво при по-трудни климатични условия от тези в равнината. “

" И всичко това постоянно е в интерес на развъждането на мастика и производителите на мастика “, продължи Мандалас.

" Ние засаждаме и чакаме… В условия, доста по-трудни от тези в равнините, ние желаеме да разгледаме по какъв начин се показват всички подвидове мастикови дървета и всички практики за обработване. “

Очаква се осъществяването на плана да отнеме към 15 години, само че към този момент са засадени 1000 дървета. За развъждане е определена планинска околност от 60 декара сред селата Пирги и Елата. Подготвени са тераси за озеленяване на 18 декара от имота.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР